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武庫川女子大学はグッドホールディングス株式会社と包括連携協定を締結しました

2024/02/20

English below.

 

2025年4月に環境共生学部を開設(設置構想中)する武庫川女子大学は2月16日、西宮市で環境総合サービスを展開するグッドホールディングス株式会社と包括連携協定を締結しました。

 

武庫川女子大学の13番目の学部となる環境共生学部(2025年4月設置構想中)を機に、ともに持続可能な未来の創造をめざし、SDGsの推進や地域振興、人材育成に力を合わせようと、連携協定締結を決めました。新学部開設後は施設見学や社会連携プロジェクトで協力を得る予定です。

 

武庫川女子大学中央キャンパスで行われた締結式では瀬口和義学長が「新しい学部では、環境問題を総合科学的な視野でリードする人材を育成したいと考えています。新学部に限らず、食物栄養科学部や社会情報学部、経営学部など環境問題に資する学部が多数あります。ぜひ本学の幅広い知見と研究成果を活用していただき、互いに発展していきたい」と話しました。

 

赤澤健一社長は「私たちは廃棄物のリサイクルをはじめ、環境や社会のニーズに多岐に渡りこたえてきました。連携協定を通して環境や社会課題に知識と実践力ある学生が育ち、社会で活躍することを願います。環境問題は多岐に渡る学際的なテーマであり、暮らしや社会に広く関わります。一面的な切り口では合意形成が難しいのも事実です。一方で、社会の持続可能性と産業の成長可能性がトレードオフではなく、同じベクトルで解決できるよう、学生さんたちには期待したい」と語りました。

 

包括協定の内容は下記のとおり

1.産学連携活動参加による人材育成に関すること 

2.環境保全・維持に関すること

3.学術・研究・教育に関すること

4.産業振興に関すること

5.女性活躍推進に関すること

6.その他両者が競技して必要と認める事項に関すること

 

Mukogawa Women's University has signed a comprehensive cooperation agreement with Good Holdings Co.

 

On 16th of February, Mukogawa Women's University, which will open a Department of Environment and Sustainability, in April 2025, concluded a comprehensive cooperation agreement with Good Holdings Corporation, which operates a comprehensive environmental service in Nishinomiya City.

 The university decided to conclude the collaboration agreement on the occasion of the Department of Environment and Sustainability, which will be Mukogawa Women's University's 13th School (to be established in April 2025), with the aim of working together to create a sustainable future, promote the SDGs, regional development and human resources development. Upon opening, the two universities plan to cooperate in fieldwork and facility tours.

At the signing ceremony held at Mukogawa Women's University's Central Campus, President Kazuyoshi Seguchi said: 'In the upcoming department, we hope to develop human resources who can lead environmental issues from a comprehensive scientific perspective. Not only the latest one, but there are many other departments that contribute to environmental issues, such as the School of Food and Nutritional Sciences, the School of Social Informatics and the School of Business Administration. We hope that they will make use of the wide-ranging knowledge and research findings of our university and mutually grow together."

 CEO Kenichi Akazawa commented: 'We have responded to a wide range of environmental and social needs, including the recycling of waste materials. We hope that through the cooperation agreement, students with knowledge and practical skills in environmental and social issues will grow and play an active role in society. It is also true that it is difficult to reach a consensus from a one-sided perspective. On the other hand, I hope that the students will be able to resolve these issues on the same vector, rather than by making a trade-off between the sustainability of society and the growth potential of industry.”

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