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<日本語/English> 日本きのこ学会第24回大会で大学院生活環境学研究科食物栄養学専攻の竹本尚未さんが優秀学生発表賞を受賞しました

2022/04/01

Receiving an award at the Japanese Society of Mushroom Science & Biotechnology.

 

English below. 

 

2022年2月28日~3月2日に開催された日本きのこ学会第24回大会で、松井研究室(松井徳光教授)の大学院博士課程1年、竹本尚未さんが「きのこ麹を用いた発酵豆腐の開発」について発表し、優秀学生発表賞を受賞しました。

 

日本きのこ学会は、日本におけるきのこの科学と応用技術の発展を図ることを目的として、発表、知識の交換、情報の提供を行う場です。竹本さんは、きのこの菌糸によって調製したきのこ麹を用いて豆腐を発酵させたところ、豆腐がしめじ風味を呈し、アミノ酸が増加し、さらに抗酸化活性などの機能性が付加されたことについて発表し、受賞しました。

 

今回はオンラインによる発表でしたが、竹本さんは「指導していただいた松井先生はじめ、皆さんの協力のおかげで受賞できました」と話しています。

 

A graduate student Ms. Naomi Takemoto of Department of Human Environmental Sciences receiving an award at the 24th Annual Meeting of the Japanese Society of Mushroom Science & Biotechnology.

 

The Japanese Society of Mushroom Science & Biotechnology works as a platform to make presentations, exchange knowledge and provide information for the purpose of developing mushroom science and applied technology in Japan. Ms. Takemoto was awarded for her announcement of when tofu was fermented using mushroom prepared from mushroom hyphae, the tofu had a shimeji like flavor to it.

 

The announcement was held online and Ms. Takemoto made a closing speech “I was able to receive this award thanks to the support and cooperation of everyone around me. Special thanks to Mr. Matsui too.”

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