経営学部の「2023年度 実践学習実績集」が完成しました。
2024/04/01
English below.
経営学部は、2023年度に実施した実践学習71件のプロジェクト概要を掲載した「2023年度 実践学習実績集」を発行しました。
実践学習は経営学部独自のプログラムで、さまざまな環境変化に対応する課題解決力と実践力を養成するために必修の授業として実施しています。
実践活動の形態は「インターンシップ」「サービスラーニング」「フィールドワーク」の3つからなります。学生たちは、大企業や中小企業、ベンチャー、行政、NPO、地域団体など、様々な受け入れ先と一緒に、就業体験やボランティア、商品企画や調査や情報発信、イベントの企画運営など、多様なプロジェクトにチャレンジしています。
ある実践学習のプロジェクトで、ものづくり現場の課題である「使わない端財」をどう活用するかというテーマをもとに、サメ革・木材・テントシートなどの端財を活用しアクセサリーとインテリア小物を制作。デザイナーとともに商品パッケージや販売方法なども考案しました。
別のプロジェクトでは、鳴尾・武庫川女子大前駅高架下の「武庫女ステーションキャンパス」に入居する「Lavy’s Cafe」の学生利用者数を増加させる施策を考案しました。武庫女生を対象としたポイントがたまるショップカードなどの施策を考え、運営する会社に向けて具体的な提案を行いました。
また商業施設「アクタ西宮」をZ世代にアピールするプロジェクトではターゲットにする顧客層やイベント時期などの視点から、施設を訪れる商圏データを分析。最終的に地域活性化につながるようなアイデアを考案し、イベントを企画・提案しました。
多くの学生は1年生の夏という早期から活動を開始します。何度も実践経験を積むことで、学外での体験と学内での学びをつなぎ、視野を拡げ、自己の適性に気づきながら、成長することを目指しています。
The School of Business Administration has published the "2023 Project Based Learning Record Book," which includes project summaries for 71 PBLs conducted in fiscal year 2023.
Project Based Learning is a program unique to the School of Business Administration, and is conducted as a required class to cultivate problem-solving and practical skills to cope with a variety of changes in the business environment.
The practical activities consist of three forms: internship, service learning, and fieldwork. Students are given a variety of projects such as work experience, volunteer work, product planning, research, information dissemination, and event planning and management with a variety of host organizations including large corporations, small and medium-sized companies, venture companies, government, NPOs, and local organizations.
In one practical learning project, based on the theme of how to make use of "unused scrap materials," which is an issue in the manufacturing field, the students produced accessories and interior accessories using scrap materials such as sharkskin, wood, and tent sheets. Together with designers, they devised product packaging and sales methods.
In another project, measures to increase the number of students using Lavy's Cafe was devised, which is housed in the Mukojo Station Campus under the elevated railway tracks of Naruo and Mukogawa Women's University. Measures such as a store card that would allow Mukojo students to accumulate points, and presenting concrete proposals to the company that manages the cafe were developed.
In a project to promote the "ACTA Nishinomiya" commercial facility to Generation Z, data on the trade area that visits the facility was analyzed from the perspective of the target customer base and the timing of events. They devised ideas that would ultimately lead to the revitalization of the area, and planned and proposed events.
Many students begin their activities as early as the summer of their freshman year. By gaining practical experience over and over again, the program aims to connect off-campus experiences with on-campus learning, broaden their perspectives, and help them grow as they become aware of their own aptitudes.