研究活動の活性化をめざす「KAKEN塾」が終了しました。
2023/08/22
English below.
科学研究費助成事業の採択率向上を目的として今年度からスタートした研修会「KAKEN塾」が8月5日、最終回を迎えました。
KAKEN塾は学内の若手研究者を対象とする研修会で、6月17日から8月5日まで計5回、開催し、18人が参加しました。科研費獲得の心構えや研究計画の立て方、応募申請書の書き方などをワークショップ等で学びました。最終回は「申請書のブラッシュアップ」をテーマに、各自の研究内容をプレゼンテーションし、伝え方を考察。ベテラン研究者から書き方のコツや修正点などについて添削、アドバイスを受けました。
松井徳光研究開発支援室長(食物栄養科学部)は「短期間で研究計画書を作成することとなり、大変だったと思うが、KAKEN塾を通してブラッシュアップを繰り返し、それぞれ改善できたと思う」とねぎらいました。
受講生からは「自身の申請書の改善点が明確になった」「自分自身では気づけない観点が多々あった」などの声が聞かれました。
On 5 August, the KAKEN Juku, a training workshop started this year with the aim of improving the adoption rate of the Grants-in-Aid for Scientific Research programme, reached its final session.
KAKEN Juku is a workshop for young researchers within the university, and was held five times from 17th of June to 5th of August, with 18 participants. Participants learnt how to prepare for obtaining Grants-in-Aid for Scientific Research, how to formulate a research plan and how to write an application form, through workshops and other methods. In the final session, under the theme 'Brush up your application', participants presented their own research and discussed how to communicate it. Experienced researchers gave correction and advice on how to write and what to revise.
Tokumitsu Matsui, Director of the Research and Development Support Office (School of Food Sciences and Nutrition), congratulated the students, saying: 'It must have been difficult to write a research proposal in such a short period of time, but through the KAKEN Juku, they were able to repeatedly brush up and make improvements."
The students commented that they were able to identify areas for improvement in their own applications, and that there were many points of view that they could not have noticed on their own.