食創造科学専攻修士1年の能島由花さんが、日本食品科学工学会第70回記念大会の若手の会で最優秀ポスター賞を受賞しました。
2023/08/31
English below.
8月24日〜26日に京都女子大学で開催された日本食品科学工学会第70回記念大会の若手の会※において、食物栄養科学研究科食創造科学専攻(戸田研究室)の能島由花さんが最優秀ポスター賞を受賞しました(ポスター賞の結果はこちらから)。
能島さんの発表題目は、「黒大豆加工中の種皮色の変化に関する研究」です。通常、黒大豆の煮豆は、鉄剤を用いることによって色落ちせずに漆黒色になりますが、このメカニズムがこれまで考えられてきたものとは異なることを実験によって明らかにしました。
本大会では152題の発表がありましたが、審査の結果、能島由花さんの発表が学術的に最も優秀であると評価されました。
※若手研究者の情報交換、 研究交流を図ることを目的として、35歳以下の若手研究者に一般講演と同じ内容でポスター発表する機会が設けられています。
Ms. Yuka Noshima of the Department of Innovative Food Sciences Graduate School of Food Sciences and Nutrition (Toda Laboratory), received the Best Poster Award at the Young Scientists' Meeting* of the 70th Anniversary Meeting of the Japanese Society for Food Science and Technology held at Kyoto Women's University from August 24th to 26th.
The title of Ms. Noshima's presentation was "Research on the change of seed coat color during processing of black soybeans.” Normally, cooked black soybeans become jet-black in color without fading when iron is used, but experiments have revealed that this mechanism is different from what has been previously thought.
Of the 152 presentations at the conference, Ms. Noshima's presentation was judged to be the most outstanding academically.
*For the purpose of promoting information and research exchange among young researchers, researchers under the age of 35 are given an opportunity to make a poster presentation on the same subject as the general lecture.