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食物栄養科学部食創造科学科の学生が関西スーパーと共同で総菜を開発しました。

2025/02/18

English below. 

 

食創造科学科の4年生が関西スーパーとの産学連携で開発した総菜が、2月10日から関西スーパー全店舗で販売されています。

 

取り組んだのは、今村研究室(今村友美准教授)と本田研究室(本田智巳講師)に所属する学生9人。学生たちはまず、関西スーパー本社を訪れ、弁当のパッケージや販促物・POPのデザイン等についてメーカーの話を聞きました。その後、それぞれの研究室に分かれ、「お客様の食生活を健康で、楽しく、豊かに」をコンセプトに惣菜開発に取り組み、3種類が発売に至りました。

 

「たんぱく質が摂れるタコライス風サラダボウル」「七種の和み玉手箱 」「1食分の野菜が摂れるヨーグルト風味ドレサラダ」の3種。

 

「たんぱく質が摂れるタコライス風サラダボウル」は2月28日まで販売中。1日に必要な野菜の1/3が美味しく摂取でき、見た目の楽しさにもこだわりました。そのままでも混ぜてもおいしいのが特長です。「七種の和み玉手箱 」も2月28日まで販売中。健康な食生活に役立つ和の食材の頭文字「まごわやさしい」をテーマに、栄養バランスがよくおいしいお弁当を目指しました。「1食分の野菜が摂れるヨーグルト風味ドレサラダ」は3月1日から3月31日まで販売予定。こちらは1食で1日の1/3分の野菜とたんぱく質が16.6g摂取できるお弁当です。オリジナルのヨーグルトドレッシングにこだわりが詰まっています。

 

メニューだけでなくパッケージや商品名、キャッチコピーにも学生たちのアイディアが生かされています。
 
取り組んだ学生は、「新しい商品を開発するにあたって、食べていただく消費者のことだけでなく、商品を製造する方のことも考えることが大切であることを学びました。今後の社会人生活でも生かしたいと思います」と話しています。

 

Four-year students from the Department of Innovative Food Sciences have developed prepared foods in collaboration with Kansai Super, which are being sold at all Kansai Super supermarkets starting February 10th.

 

The project involved nine students from the Imamura Laboratory (led by Associate Professor Tomomi Imamura) and the Honda Laboratory (led by Lecturer Tomomi Honda). The students first visited the Kansai Super headquarters and heard from manufacturers about the design of bento boxes, promotional materials, and POP displays. After that, they split into their respective laboratories and worked on developing prepared foods under the concept of "making customers' dietary lives healthy, enjoyable, and fulfilling," leading to the release of three types of products.

 

The three types are "Protein-Packed Taco Rice-Style Salad Bowl," "Seven Kinds of Nagomi Treasure Box," and "Yogurt-Flavored Dressing Salad with a Serving of Vegetables." The students' ideas are reflected not only in the menu but also in the packaging, product names, and catchphrases.

 

One of the students involved in the project said, "In developing the products, I learned that it is important to consider not only the consumers who will eat the products but also the people who manufacture them. I will be mindful to make use of this experience in the future."

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