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<日本語/English>武庫川女子大学の研究力と兵庫県の特産岩津ねぎから生まれたスティックタイプの栄養機能食品「ねぎのチカラ」発売

2021/07/31

Sachets of Food with Nutrient Function Claims (FNFS) with leeks produced and now on sale

 

English below. 

 

機能性食品の研究開発で知られる食物栄養科学部食創造科学科の松浦研究室(松浦寿喜教授)が、株式会社「味来」とコラボレーションし、兵庫県朝来市の特産品・岩津ねぎの成分を分析。ビタミンCを補給する機能を明らかにするとともに、岩津ねぎの栄養を手軽に取れるパウダー化を実現しました。スティックタイプの「ねぎのチカラ」として7月に発売。武庫川女子大学の研究力と岩津ねぎのチカラを掛け合わせた栄養機能食品として注目を集めそうです。

 

岩津ねぎは兵庫県朝来市の特産品で、福岡県の「博多万能ねぎ」、群馬県の「下仁田ねぎ」と並ぶ日本三大ねぎとして知られます。ヌルヌルした強い粘液質が特徴で冬季に出荷の最盛期を迎え、鍋にぴったりの食材です。ただ収穫量が少ないことから、おいしさや魅力が十分に知られていないのが実情です。

 

松浦研究室では農業と地域の振興に一役買おうと、朝来市に拠点を置く「味来」と連携。2018年、ひょうご農商工連携ファンド事業としてプロジェクトをスタートし、岩津ねぎの機能性成分の研究を進めてきました。同プロジェクトは20206月、兵庫県アグリビジネス創出支援事業にも採択されています。

 

研究は主に松浦教授と中村衣里助教が手掛け、栄養機能食品(ビタミンC)としてのエビデンスを示すとともに、栄養成分を生かしたパウダー化を実現しました。学生約10人も成分分析や「ねぎのチカラ」を使ったレシピ開発に協力。お好み焼きに混ぜたり、焼き鳥風に鶏肉と一緒に炒めたりしておいしく食べる方法を「味来」のホームページで提案しています。

 

岩津ねぎには、ビタミンC以外にも食物繊維やポリフェノールも豊富に含まれます。食物繊維は腸内環境を健康に保ち、ポリフェノールは抗酸化作用が期待されます。

 

松浦教授は「普段の食品に加えるだけで岩津ねぎの栄養を摂取でき、季節を問わず、手に入るのが魅力です。今後さらに研究を進め、岩津ねぎの栄養パワーを明らかにして機能性表示につなげたい」と話しています。

 

「味来」のホームページから購入できるほか、「道の駅 フレッシュあさご」で販売されています。

 

 

Professor Matsuura of Matsuura Laboratory, teamed up with Mirai., Ltd. in examining elements of Iwatsu leek which is a specialty of Asago-shi, Hyogo. It was made clear that Iwatsu leek has the function ability to restore vitamin C. Thus making the leek a good candidate with nutritional value if it was produced into a powder form in small packets that can easily be used.

 

Iwatsu leek is one of three major known brand of leeks in the country. The other two are Hakata ban-no leek from Fukuoka and Shimonita leek from Gunma. Its sticky features are at its peak of shipping during winter as it’s perfect for winter soul food, hotpot. The reason it is yet widely known in comparison to the other two leeks is due to its low level of production during harvest.

 

The stick type sachets are named “leek power” and it has been available on sale since July. It is anticipated to take off as a FNFS with the combined impact of Iwatsu leek and the research skills of Mukogawa Women’s University’s faculty members.

 

There are several recipes available using the product with the help of students. Ideas such as mixing it with okonomiyaki mixers, grilling chicken and adding the powder to it, and more can be found on here.

 

Not only vitamin C but other beneficial nutritional factors are included in Iwatsu leek, too.

 

The leek power sachet can be found and bought on here.

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