<日本語/English>コロナ禍による3年の延期を経て、食物栄養科学部開設記念シンポジウムを開催しました。
2023/02/13
English below.
コロナ禍のため3年間延期になっていた食物栄養科学部の開設記念シンポジウムが2月9日、中央キャンパスのメディアホールで開催され、約90人が参加しました。
食物栄養科学部は生活環境学部食物栄養学科を改組し、2020年度4月に開設。管理栄養士養成に注力する食物栄養学科と、食とビジネスの可能性を拡げる食創造科学科の2学科制となり、それぞれの特色を鮮明に打ち出す学びを進めています。記念イベントは感染症拡大防止の見地から実施を見合わせてきましたが、ようやく「withコロナ」が定着してきたことから対面とオンラインで開催に踏み切りました。
テーマは「人生100年をきり拓く食と栄養の未来」。冒頭、瀬口和義学長の挨拶に続き、学部開設の経緯を高橋享子学部長が説明。食物栄養学科の林宏一学科長と食創造科学科の松浦寿喜学科長が、それぞれの学科の特長を紹介しました。
第一部では、日本栄養士会会長で神奈川県立保健福祉大学学長の中村丁次氏が「管理栄養士の未来と養成大学への期待」、国立医薬品食品衛生研究所安全性生物試験研究センター病理部部長の小川久美子氏が「食の安全はどのように守られているのか」と題してそれぞれ基調講演しました。
第2部では高橋学部長がファシリテーターを務め、パネルディスカッションを行いました。卒業生の伊藤真緒氏(独立行政法人 大阪府立病院機構 大阪母子医療センター)と、同じく卒業生の浅間桃子氏(日の出ホールディングス株式会社 アドコミュニケーション部)、基調講演した講師の二人をパネリストに迎えて「人生100年をきり拓く食と栄養の未来」をテーマに熱のこもった議論を展開。会場からも活発に意見が寄せられ、「食と栄養の未来に学部として何を果たすべきか」という問いへの答えとこれからの課題が見つかるシンポジウムとなりました。
After a three-year postponement due to the pandemic, a symposium was held to commemorate the opening of the School of Food Sciences and Nutrition.
A symposium to commemorate the opening of the School of Food Sciences and Nutrition, which had been postponed for three years due to the Corona disaster, was held on February 9 at the Media Hall on the Central Campus and saw about 90 people attend.
The Department of Food Sciences and Nutrition will focus on training dietitians, while the Department of Food Creation Science will expand the possibilities of food and business, and both departments will promote learning that clearly highlights the characteristics of each. The commemorative event was postponed to prevent the spread of infectious diseases, but now that "with Corona" has finally taken root, we have decided to hold the event both in person and online.
The theme is "The Future of Food and Nutrition for the Next 100 Years of Life." President Kazuyoshi Seguchi gave an opening address, followed by an explanation of the background of the establishment of the faculty by Dean Kyoko Takahashi. The two chairs of the Department of Food and Nutrition, Dr. Koichi Hayashi and Dr. Hisaki Matsuura, introduced the features of their respective departments.