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食創造科学科とトルコ・バフチェシヒル大学の相互訪問プログラムで、バフチェシヒル大学の学生が丹波市で特産の丹波黒大豆の収穫体験を行いました。

2023/12/08

English below. 

 

 本学食創造科学科は、グローバル化が進む食産業において国際的に活躍できる人材の育成を目的に、本学と交流協定を結ぶバフチェシヒル大学との相互訪問プログラムを11月、スタートさせました。

 

 バフチェシヒル大学からは、食文化や料理を学ぶ学生9人が11月27日から本学を訪問し、12月9日までの日程で本学での講義(日本社会や日本の食文化、伝統食や食産業の状況など)▽料理実習への参加▽灘の酒造会社などの食産業や食の生産現場の見学▽京都や奈良などでの日本文化をめぐる観光などを本学学生と交流を深めながら実施しています。12月2日には、日本の食産業に触れる「第一次産業体験」として丹波市を訪れ、特産品である丹波黒大豆の収穫体験を行いました。

 

 丹波市で収穫体験は、バフチェシヒル大学の学生から事前に、「日本の第一次産業の現場を見学したい」という要望があり、本学と包括連携協定を締結している丹波市の協力を得て、相互訪問プログラムの一つとして実施しました。バフチェシヒル大学の学生は本学食創造科学科の学生、引率の教員らと一緒に丹波市氷上町の農家、泉好幸さんの農場を訪れ、泉さんから指導を受けながら、丹波黒大豆の収穫体験や煮豆の試食を行いました。

 

 参加した学生たちは、「黒豆の栽培や収穫の仕方を学ぶことができ、美しい自然に囲まれた道もあり、とても楽しく勉強になりました。思い出と情報でいっぱいの楽しい旅でした」、「黒豆の味はとてもユニークで、本当においしい」、「黒大豆の甘味は、好みの味。トルコには、甘い豆などない。黒大豆の甘味は唯一無二です」などと話していました。

 

 学生を引率した食創造科学科の教員は「この農業体験では日本の農業地帯を訪れ、日本の農業生産の風景を見ることができたという点を積極的に評価した意見が多いように思われます」と話しています。

 

In an exchange program between the Department of Innovative Food Sciences and Bahçeşehir University, Turkey, students from Bahçeşehir University experienced harvesting Tamba black soybeans, a specialty of Tamba City.



In November, the Department of Food Science and Technology started a exchange program with Bahçecihir University, which has an exchange agreement with MWU, with the aim of nurturing individuals who can be internationally active in the food industry, which is becoming increasingly globalized.

  Nine students from Bahçeşehir University, who are studying food culture and cuisine, will be visiting from 27th of November until 9th of December to attend lectures at the university, participate in cooking practice and food production sites such as sake brewing companies in Nada, and sightsee in Kyoto, Nara and other cities. On 2nd of December, they visited Tamba City to experience the harvesting of Tamba black soybeans, a speciality of Japan's food industry, as part of the 'Primary Industry Experience' program.


  The harvesting experience in Tamba City was organized as part of a mutual visit program with the cooperation of Tamba City, which has concluded a comprehensive cooperation agreement with the University, in response to a prior request from the students of Bahçeşehir University. The students from Bahçeşehir University, together with students from the University's Department of Innovative Food Sciences and a teacher, visited the farm of Mr. Yoshiyuki Izumi, a farmer in Hikami Town, Tamba City, and under the guidance of Mr. Izumi, experienced harvesting Tamba black soybeans and tasted cooked beans.

 The participating students commented that they enjoyed learning how to grow and harvest black beans, and that the paths were surrounded by beautiful nature. It was an enjoyable trip full of memories and information"; "The taste of black beans is very unique and really tasty"; "The sweet taste of black beans is my favorite. There is no such thing as sweet beans in Turkey. The sweet taste of black soya beans is unique".

  A professor from the Department of Innovative Food Sciences who led the students said, "Many of the students seemed to positively evaluate the fact that this agricultural experience allowed them to visit a Japanese agricultural area and see the landscape of Japanese agricultural production".

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